dijous, 29 de març del 2007

L'Eneida

Obra capital de l'Èpica Romana consta de 12 llibres on es narren les aventures d'Enees des que va sortir de Troia fugint de l'incendi fins la seva arribada ales costes d’Itàlia passant per Sicília i també per Cartago. A partir del cant VII es narren les peripècies d'Enees i se seva guerra contra els Rutuls i el seu rei Turn que pretenen expulsar-lo del seu territori.

L'Eneida combina la tradició romana d'un passat llegendari, la inspiració homèrica i la personalitat del propi Virgili per crear el que serà a partir de llavors el poema nacional de Roma

Virgili volia composar un poema èpic que cantes les glories d'August però finalment va decantar-se per lloar els orígens de Roma, ja que Nevi i Enni hi havien passat de puntetes. Així i tot aconsegueix hàbilment insertar a la Eneida la glorificació d'August i d'altres personatges i famílies il·lustres, en dos episodis. Primer a la baixada als inferns, Encises fa desfilar davant d’Enees tots els herois romans futurs i en el llibre VIII Vulcà forjarà en un escut una història de Roma i l com a motiu central la glòria d'August. Així Virgili aconsegueix lligar la història nacional i la història de la dinastia Imperial.